# השתלות שיניים

# מהו שתל דנטלי?

שתל דנטלי משמש למעשה כתחליף לשורש הטבעי של שן שנעקרה או חסרה לנו בפה. השתל, שעשוי מטיטניום, מוברג ישירות לעצמות הלסת ובכך מדמה את השורש הטבעי של השן עליו יורכבו השיניים החדשות (כתרים דנטליים). קיים מגוון רחב של שתלים בגדלים, צורות ופני שטח שונים כך שניתן להתאים את סוג השתל לצרכים הייחודים של כל מטופל.

כיום ניתן לתת פתרונות שיקום לבעיות שיניים רבות בעזרת שתלים. אצל מטופלים ללא שיניים כלל השתל מחליף את הצורך בשיניים תותבות ומעניק למטופל שיניים חלופיות ויציבות המאפשרות לעיסה ותפקוד טבעי של הפה. אצל מטופלים עם תותבות נשלפות ניתן לבצע השתלות לצורך ייצוב התותבות בפה או בכדי לבנות גשרים קבועים כתחליף לתותבות.

ידוע כיום שבתחום השתלות השיניים ישנו שיעור הצלחה גבוה של 95%.

# באילו מקרים נדרשת השתלת שיניים?

במקרה של אובדן שיניים מלא או חלקי. מצב זה יכול לנבוע ממספר סיבות כמו הזנחת היגיינת הפה, שחיקת השיניים, עקירה בעקבות זיהום או מחלה, טראומה (תאונה או חבלה) או טיפולי שיניים שכשלו.

# מה הם שלבי ההשתלה הדנטלית?

ישנם למעשה שלושה שלבים להשתלה דנטלית בשיטה הקונבנציונלית:

  • שלב ראשון: שלב ההשתלה נעשה לרוב בהרדמה מקומית ע"י כירורג פה ולסת. בשלב זה מתבצע חירור נקודתי בלסת והחדרת השתלים בתנועת הברגה. לאחר החדרת השתל פנימה, הרופא מבצע באזור תפירה וסוגר אותו בעזרת רקמת החניכיים. לאחר שלב זה מחכים לריפוי הטבעי של אזור העצם והחניכיים.

  • שלב שני: שלב החשיפה. כ – 3-6 חודשים אחרי ההשתלה, מסירים את רקמת החניכיים באזור השתל ומבצעים חשיפה של השתלים. במקרים מסוימים שלב זה יבוצע ביחד עם השלב הראשון ונחבר ישירות לאחר ההשתלה "כיפת ריפוי" - כיפה ממתכת המכסה את השתל ומאפשרת ריפוי והחלמה של רקמת החניכיים סביב השתל.

  • שלב שלישי: זהו למעשה תהליך השיקום בו הרופא המשקם יתקין את הכתרים מעל השתלים ותתבצע תחזוקה ומעקב לאחר טיפול.

# האם יש גורמי סיכון בהשתלות שיניים?

ישנם מקרים שבהם לא ניתן או לא מומלץ לבצע השתלת שיניים.

עישון מהווה את גורם הסיכון העיקרי אצל מטופלים בהשתלות שיניים ועלול לפגוע בסיכויי הצלחת ההשתלה ותהליך ההחלמה. ישנם מצבים רפואיים אחרים אשר יכולים להשפיע על הצלחת הטיפול כגון סוכרת לא מאוזנת, בעיות בקרישת הדם וטיפול בכימותרפיה.

יש לדווח על כל בעיה בריאותית לפני הטיפול. תוך כדי תהליך האבחון והיוועצות עם רופא המשפחה נוכל לקבוע האם המטופל מתאים להשתלת שיניים.

שמירה על היגיינת פה מעולה ומעקב מדויק אחר הוראות הרופא מעלה את סיכויי ההצלחה של השתלת השיניים לטווח הארוך.

# האם ניתן לבצע השתלות שיניים ביום אחד?

כן, אצל מטופלים בריאים עם עצם לסת חזקה, ניתן לקצר את זמן ההמתנה בין שלב ביצוע השתלים לבין שלב השיקום. מדובר באחת השיטות החדשניות ביותר בתחום טיפולי השיניים והמטופל יכול למעשה לחזור לשגרה כבר ביום למחרת.

בשיטה זו, הקרויה העמסה מידית, הרופא מחדיר את השתלים ומתקין עליהם כבר באותו יום כתרים זמניים. שיטה זו מחייבת ידע, ניסיון, ומיומנות מצד הרופא המטפל.

# הרמת רצפת הסינוס והשתלת עצם

הרמת סינוס והשתלת עצם (אוגמנטציה) הוא הליך כירורגי המתבצע ע"י כירורג פה ולסת בהרדמה מקומית המיועד למטופלים עם מחסור בעצם זמינה כתנאי מקדים להשתלת שיניים. אובדן העצם יכול לנבוע מדלקת, עקירה או אובדן שיניים בלסת עליונה אחורית. עם הזמן מתבצע תהליך הדרגתי של ספיגת העצם שמחזיקה את שורש השן וירידה בנפח הרכס. התוצאה היא שלשתל אין מספיק עצם בלסת להיאחז בה.

ישנים שני סוגים של הליך הרמת הסינוס. בחירת הסוג המתאים תלויה בהיקף מחסור העצם אצל המטופל.

הרמת סינוס פתוחה – הרופא יבצע פתח בצד החיצוני של הלסת העליונה, ירים את רירית הסינוס בעדינות ויחדיר את גרגירי העצם. לאחר מכן יסגור את האזור ויתפור את החניכיים. לרוב תידרש תקופת המתנה של כ - 9 חודשים במהלכה תיווצר עצם חזקה שתהווה עוגן יציב לשתלים.

הרמת סינוס סגורה – הרופא יקדח חור קטן בעצם הלסת. דרך חור זה ירים את רירית הסינוס ויחדיר את גרגירי העצם. במקרים מסוימים ניתן למקם את השתלים הדנטליים באותו הליך. הרמת סינוס סגורה תבוצע רק כאשר למטופל יש נפח עצם מספק.

ישנם מספר מקורות לתחליפי עצם: מן החי (לרוב בקר), תחליף עצם מינרלי, תרומה מבנק העצם או עצם הנלקחת מהמטופל עצמו.

Last Updated: 5/17/2022, 3:01:44 PM